Project Description

The Smith Bradbury house was built in 1792. The adjacent English barn is of the same era. Each is an example of early timber framing. Our client’s design goals included creating a home to accommodate visits from their adult children and friends. A key component of this goal was to create a contiguous kitchen – eating – sitting space that is the center of the home. This area would have easy access to outdoor living spaces. They sought a ground floor living arrangement and a library for the husband’s collection of 10,000 books. The husband and wife each have office spaces; his adjacent to the library, hers adjacent to the kitchen. To accomplish this variety of design goals, the English barn was moved to the rear yard and a new foundation created for it. Once relocated to its original position relative to the house, the master suite was delicately integrated into the barn frame. A significant design goal was to preserve historic fabric while integrating a 21st century lifestyle. The completed project is respectful of the architectural heritage of the Smith Bradbury house and the Kennebunkport neighborhood.