Project Description

The circa 1720 Captain Joseph Bartlett house required a few steps back in order to achieve the leap into 21st century living. An odd, north-facing greenhouse was removed. An old root cellar was converted into pantry and wine storage. An existing sunroom was updated with new windows, doors, and refined interior details. The kitchen enjoyed a dramatic face-lift, gaining two small, but essential extensions that produced much needed kitchen and eating space. A flat ceiling was removed to create a vaulted ceiling that added subtle drama to the eating space. A mudroom entry was fashioned adjacent to the kitchen with a quaint, covered porch. Second floor renovations included transforming a small space into a gracious master bathroom. Not visible to the eye, but important for the client’s goals, the architect collaborated with several trades on the replacement of aged mechanical systems. All of these improvements were completed with an eye towards preserving the Georgian Period detail that Captain Bartlett would recognize.